Urkumusiikkia Kinnulan kirkossa kevään aikana

29.3.2018 14.54

Kinnulan Porthan-urut_S.jpg

26. huhtikuuta klo 19 Kinnulan kirkossa pidetään urkukonsertti teemalla BACH333. Urkurina toimii Tomi Satomaa Paraisilta. Johan Sebastian Bachin (1685–1750) syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi tasan 333 vuotta. Siksi konsertille on otettu teemaksi tämä ”kolme kertaa kolminaisuus”. Bach on tullut tunnetuksi hartaasta uskonnollisuudestaan sekä luku- ja numerosymboliikastaan.

Satomaa on soittanut vuoden 2018 aikana Bach 333 -konsertteja muun muassa Tallinnan Bachfest -juhlilla tammikuun alussa ja Helsingin Urkupäivillä maaliskuussa. Sama teema jatkuu Kinnulan uusilla Porthan-uruilla jotka on rakennettu barokkiajan urkurakentajan Silbermann-tyylin mukaisesti.

Satomaata pidetään yhtenä ikäpolvensa merkittävimmistä ja monipuolisimmista urkurina ja kirkkomuusikkona Suomessa. Hän työskentelee tällä hetkellä Martinkirkon vs. kanttorina sekä kuoronjohtajana ja urkupedagogina.

Satomaa on myös vuonna 1964 perustetun urkutaidetta tukevan ja edistävän Organum-seuran puheenjohtaja. Satomaa on konsertoinut monilla suomalaisilla urkufestivaaleilla ja urkusolistina hän on esiintynyt myös useissa Keski-Euroopan maissa sekä Venäjällä.

Johann Sebastian Bach oli barokin ja samalla koko taidemusiikin historian merkittävimpiä säveltäjiä. Bach sävelsi kaikkia aikansa teostyyppejä oopperaa lukuun ottamatta. Urkukonsertissa kuullaan teeman mukaisesti Bachin urkuteoksia, mutta myös tämän oppilaan Gottfried August Homiliuksen (1714–85) säveltämää musiikkia. Homiliusta arvostetaan erityisesti kirkkomusiikin säveltäjänä.

Ennen illan konserttia Satomaa pitää pienemmälle väelle ja koululaisille suunnatun konsertin päivällä.

Päivän konsertissa kuullaan musiikkisatu "Kun valas hotkaisi Joonan".  Kaikenikäisille sopivassa urkutarinassa kertojana toimii Kinnulan kanttori Martti Hertteli. Kirkkomusiikin säveltäjät ry järjesti avoimen sävellyskilpailun keväällä 2012, jonka tuloksena syksyllä 2012 valmistui lapsille suunnattu urkutarina Kun valas hotkaisi Joonan…, jonka tekstin kirjoitti kirjailija Kaija Pispa, ja sen sävelsi Veli Kujala.Esityksen kesto on noin 45 minuuttia.

Veli Kujala (s. 1976) opiskeli harmonikansoittoa ja sävellystä Sibelius-Akatemiassa vuosina 1996-2010. Hän valmistui musiikin maisteriksi vuonna 2004 ja musiikin tohtoriksi vuonna 2010 erityismaininnalla ”kiitoksella hyväksytty” aiheenaan uusi suomalainen harmonikkamusiikki. Hänet on palkittu useasti kansainvälisissä kilpailuissa sekä harmonikansoittajana että säveltäjänä.

Helluntaina 20.5. urkukonsertin urkuri on Anna-Maija Valjus Jyväskylästä. Hänen sukujuurensa ovat vahvasti Kinnulassa.

Anna-Maija Valjus aloitti pianonsoiton 6-vuotiaana, opiskelupaikkana Jyväskylän konservatorio. Lukioaikana soittoharrastus muuttui tavoitteellisemmaksi. Pianon rinnalla hän olkoi soittaa myös urkuja, tehdä kanttorin sijaisuuksia ja pitää koulunkäynnin ohessa soittotunteja n. 10-15 oppilaalle. Hän valmistui pianonsoiton opettajaksi Keski-Suomen Konservatoriosta ja on opiskellut kirkkomusiikkia Sibelius-Akatemiassa valmistuen sieltä musiikin maisteriksi suorittaen samalla urkujensoiton opettajalta vaadittavat aineopinnot. Urkujensoitossa Anna-Maija on suorittanut A-tutkinnon (ent. diplomitutkinto) erinomaisin arvosanoin. Piano-opettajia hänellä ovat olleet mm. Sirpa Äikää, Nijole Kasperaviciute, Hamsa Juris, Alexandr Bagdasarov, Kirsti Huttunen ja German Danileiko. Urkujensoittoa Anna-Maija on opiskellut Matti Pesosen ja Markku Hietaharjun johdolla. Opintoja hän on täydentänyt lukuisilla kesä- ja mestarikursseilla, mm. Paraisten urkupäivien urkukursseilla, Pentti Koskimiehen lied-kursseilla, Keski-Suomen opiston musiikkikursseilla ja Suzuki-piano-opetuskursseilla. Anna-Maija Valjus toimii opettajana AnnaMaijan musiikkikoulussa.