Urkukonsertti Tuomiosunnuntaina 25.11.2018

17.10.2018 15.40

Urkukonsertti Kinnulan kirkossa 25. marraskuuta kello 19. Urkurina diplomiurkuri Christian Ahlskog. Urkutaiteilija Christian Ahlskog

Christian Ahlskog on monipuolinen urkutaiteilija. Hän on taitava urkuri, urkuasiantuntija sekä opettaja. Kinnulan urkuprojekti oli hänelle tärkeä ja merkittävä hanke. Urkuprojektin alkuvaiheessa jo päätimme alkaa suunnittelemaan Kinnulaan barokkityylistä soitinta. Ahlskog on tutkinut paljon urkuja sekä Suomessa että myös ulkomailla. Hänen asiantuntemuksensa oli ensiarvoisen tärkeää urkuhankkeemme joka vaiheessa. On todella mukava saada hänet vierailulle Kinnulaan! Nyt on myös tilaisuus päästä kuulemaan Christianin soittoa jos urkujen vihkiäiskonsertti jäi väliin syystä tai toisesta.

Tulevassa konsertissa kuulemme pääasiassa J.S. Bachin musiikkia. Barokkiajan musiikki sopii erityisen hyvin Kinnulan Porthan-uruille. Konsertissa kuulemme myös romantiikan ajalta jykevää urkumusiikkia: Franz Liszt on säveltänyt preludin ja fuugan tutusta nimestä B-A-C-H. Kinnulan uusi soitin pääsee taas testiin kunnolla! Sokerina pohjalla konsertissa on Christianin oma koraali-improvisaatio! Konserttiin on vapaa pääsy. 10 €:n ohjelmamaksulla voit halutessasi tukea seurakunnan musiikkityötä.

Christian Ahlskog opiskeli urkujensoittoa Ammattikorkeakoulu Noviassa, Pietarsaaressa Dan Lönnqvistin oppilaana v. 1996–99. Vuosina 1999–2004 hän opiskeli Sibelius-Akatemiassa Kari Jussilan oppilaana ja suoritti A-tutkinnon erinomaisin arvosanoin v. 2004. Musiikin maisteriksi Ahlskog valmistui Sibelius-Akatemian kirkkomusiikin osastolta v. 2005. Vuosina 2004–2006 hän opiskeli urkujensoittoa Amsterdamin Konservatoriossa Pieter van Dijkin johdolla sekä klavikordin- ja cembalonsoittoa Menno van Delftin oppilaana. Myös Amsterdamissa Ahlskog suoritti sekä urkudiplomin että musiikinmaisterin tutkinnon. Lisäksi hän on perehtynyt improvisaatioon mm. Kaj-Erik Gustafssonin ja Anders Bondemanin johdolla. Vuonna 2005 hän oli palkintosijalla Alkmaarin kansainvälisessä Schnitger-urkukilpailussa Hollannissa. Viime vuosina hän on konserttisarjoissaan esittänyt useiden urkusäveltäjien koko urkutuotannon, mm. Felix Mendelssohnin, César Franckin, Franz Lisztin, A. G. Ritterin ja viimeisimpänä J.S. Bachin urkuteokset. Ahlskog toimi v. 2006–2014 kirkkomuusikkona Kokkolan ruotsalaisessa seurakunnassa kunnes aloitti syksyllä 2014 urkulehtorina ja kirkkomusiikin linjajohtajana Oulun Konservatoriossa. Christian Ahlskog on kirkon urkuasiain neuvottelukunnan jäsen ja myös mukana useissa urkurakennushankkeissa konsultin ja valvojan tehtävissä. Vuonna 2016 Christian Ahlskogille myönnettiin Organum-seuran kiertopalkinto. Samana vuonna ilmestyi urkusoololevy The Liszt Circle.