Tiedote hautaustoimen maksujen korottamisesta

Osana valtion säästötoimia eduskunta on päättänyt leikata kirkon lakisääteisiä tehtäviä varten saamaa rahoitusta. Valtion rahoitusta leikataan vuoden 2025 alusta yhteensä 19,7 miljoonaa euroa. Lakisääteisiä kirkolle osoitettuja tehtäviä ovat hautaustoimi, väestökirjanpito sekä kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden rakennusten ja irtaimiston ylläpito.

Kaikkein vahvimmin leikkaus vaikuttaa seurakuntien lakisääteisistä tehtävistä isoimpaan kuluerään eli hautaustoimeen. Hautaustoimella tarkoitetaan hautausmaidenylläpitoa, hautaamiseen liittyviä palveluja ja vainajien säilytystä. Myös hautaustoimea palveleva hallinto sekä kiinteistöt luetaan hautaustoimeen. Leikkausta on perusteltu seurakuntien kirkollisverotulojen ennakoidulla kasvulla. Oikeudenmukaisuuden ja seurakunnan jäsenten uskonnonvapauden kannalta on kuitenkin ongelmallista, jos hautaustoimen kustannusten kattamiseen käytetään kirkollisverojen tuottoa. Näin arvioi myös eduskunnan hallintovaliokunta.

Eduskunnan hallintovaliokunnan enemmistö totesi lausunnossaan asiaa koskevasta lakiesityksestä, että leikkauksella ei olisi vaikutuksia ev.-lut. kirkon jäsenten ja kirkkoon kuulumattomien jäsenten yhdenvertaisuuteen, jos seurakunnat ja seurakuntayhtymät päätyvät korottamaan esityksen johdosta hautaustoimen palveluista perittäviä maksuja. Eduskunnan hallintovaliokunta edellyttää lausunnossaan lakiesityksestä, että seurakuntien jäsenten oikeudet turvataan suhteessa kirkkoon kuulumattomiin, eikä verotuloja käytetä hautaustoimen kulujen kattamiseen.

Hautaustoimen maksujen tulee olla sekä kirkkoon kuuluville että kuulumattomille samat. Siksi kirkollisverotuottoja ei saa käyttää hautaustoimen kuluihin, vaan ne tulee käyttää seurakuntien varsinaiseen toimintaan. Seurakuntien hautaustoimi rahoitetaan osuudella valtionrahoituksesta sekä hautaustoimen maksuilla. Hautaustoimen maksutuotoista pääosa muodostuu hautausten yhteydessä perittävistä maksuista. Näitä ovat esimerkiksi hautapaikkamaksut ja hautauspalvelumaksut.

Hautaustoimen maksut tulisi voida säilyttää vakaina. Seurakunnat ovat pyrkineet säilyttämään varsinkin paikkakuntalaisten hautapaikkamaksut alhaisina. Hautaustoimen maksut on tähän saakka määritelty oletuksella, että valtionrahoitus kattaisi kustannuksista pysyvästi suurimman osan. Koska haudan hallinta-aika on pitkä, tieto rahoituspohjan muutoksista tulisi tietää vuosia etukäteen.

Kinnulan kirkkovaltuusto (17 § 12.11.2024) on päättänyt nostaa hautapaikkamaksuja 1.1.2025 alkaen seuraavasti:

Hautapaikka (25 v) oman kunnan jäsenelle 150,- ja vieraspaikkakuntalaiselle 400,-

Hautauspalvelumaksuja korotetaan samalla seuraavasti:

oman kunnan jäsenelle arkkuhautaus 350,- ja uurnahautaus 100,-

vieraspaikkauntalaiselle arkkuhautaus 500,- ja uurnahautaus 300,-

Uutislistaukseen

Pihtiputaan kirkkokuoro ja Kinnulan seurakuntakuoro pitävät yhteiskonsertin 15. ja 16. päivinä marraskuussa Pihtiputaalla ja Kinnulassa

Hyväksi todettu kuorojen yhteistyö jatkuu edelleen. Kuorot ovat pitäneet yhteisiä konsertteja viime vuosina. Tapahtumat ovat olleet merkittäviä sekä kuorolaisille, että myös seurakunnan toiminnalle. Kuorotyö on yksi tärkeä vapaaehtoistyön muoto seurakunnissa. Kuorojen yhteistyö on pienissä seurakunnissamme antanut virtaa ja innostusta kuorotyöhön. On erittäin mieluista päästä tekemään musiikkia yhdessä. Samalla on mahdollisuus tavata saman harrastuksen piirissä olevia ystäviä.

Tulevissa konserteissa ohjelmistoon on valittu lauluja kolmen teeman mukaisesti. Konsertin lauluissa aiheina ovat juuri ennen konserttia vietetty Pyhäinpäivä, sekä tulossa olevat itsenäisyyspäivä ja adventin aika. Konsertin ohjelma koostuu kuorojen omista esityksistä ja yhdessä laulettavista lauluista. Pihtiputaan kuoroa johtaa kanttori Janne Peltokorpi ja Kinnulan kuoroa kanttori Martti Hertteli. Tervetuloa konserttiin! Konsertissa kerätään kolehti Keski-Suomen kirkkomusiikkipiirin toiminnan tukemiseksi.

1.11.2023 13.40